2016/04/28

Levana Kitap Yorumu



Levana - Marissa Meyer 
Puanım 5/5
Ayna, ayna, söyle bana benden güzeli var mı dünya'da? Ya da ay'da...
İki gezegen arasında aşklarını ne kadar sürdürebilirlerdi ki?Daha doğrusu, bir gezegen ve Ay arasında. Ya da her neyse. 

Saf kötülüğün bir adı var. Aldatıcı maskelerin ardında gizleniyor ve gücü eline geçirmek için "büyü"sünü kullanıyor. Peki ama Kraliçe Levana kim? Yolu Cinder, Scarlet ve Cress'le kesişmeden yıllar önce, Levana'nın çok farklı bir hikâyesi vardı. Daha önce hiç anlatılmamış bir hikâye... Şimdiye kadar.

New York Times çoksatarı yazar Marissa Meyer, Levana'da büyüleyici kötü karakterinin geçmişini anlatıyor. Aşk ve savaş, ihanet ve ölüm üzerine unutulmaz bir hikâye. Üstelik "Ay Günlüğü" serisinin heyecan dolu final kitabı Winter'ın giriş bölümleri de sizi bekliyor.


Serilerin novella kitaplarını genelde çok severim. Bu da öyle oldu. 3 kitap boyunca kötü kraliçeye karşı olan karakterleri okuyunca, kraliçe hakkında daha çok bilgi edinmek gerekiyordu. Öncelikle Aylı insanların genelde daha duygusuz, merhametsiz ve bencil olduklarını anlatıyor ki bu yeteneklerinin yan etkisi mi yoksa yetiştirilme biçimlerinin mi karar veremedim.


Levana'nın ebeveynlerinin ölümü ile başlıyor. İlk aşkı, onu elde etme biçimi, ablasının gölgesinde kalışı ve Kraliçe vekili olduğu dönem, tüm yalnızlığı, çaresizliği ve 3 yaşında ki yeğenini öldürmeye karar veriş süresi ile geçen bölüm ve en son tek sevdiği insan olan kocasını öldürüşüne kadar tüm yaşadığı duygular, gücünün gelişmesi ve kendini sürekli sihirle kamufle etme ihtiyacı gibi pek çok konu açığa kavuştu.

Duygusuz bir sarayda, ikinci prenses olarak doğması ve acımasız ablası yüzünden yüzünün yanması.. Yazar öyle bir karakter yaratmış ki normalde bu trajedileri okuduğumuzda tasvip etmesek te kötü olana hak verdiğimiz noktalar olur. Ama bunda yoktu. Ne yaşamış olursa olsun ona karşı herhangi bir şefkat, empati besleyemedim. Hatta üzülmedim de .. 

Ay ülkesi kafamda daha iyi şekillendi şimdi. Levana'nın gücü eline geçirme süresi enteresan.. Mesela sihrin kullanılışı herkesi bloke etmiyor. Topluluklarda geçerli değil, bunun için aynı zamanda bir tiran olması gerekiyor. Bu da son kitapta ki devrim için uygun şartları hazırlıyor.









2 yorum:

  1. Niye kıza hiç üzülmediğinizi anlayamadım. Bana da anlatın da ben de üzülmeyeyim. Kimse kıza sempati beslememiş sanırım sorun bende. Ama neden onu çözemedim. Tam da saydığın nedenlerden ötürü kıza üzüldüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Levana'ya üzülmeme nedenim ablasının ona yapmış olduğunu dahada dozunu arttırarak gayet soğuk kanlılıkla yeğenine yani Cinder'e yapabilmiş olması.. (Hikayesini okudukça onun korkunç karakterinde yatan alt nedenin bu olmadığını hissettim, bu sadece bahanesi gibi geldi bana, kraliçe olmak için ablası ona bu zalimliği yapmasada onun kızını öldürmeye çalışırdı) Bunun kabul edilebilir olduğunu düşünen bir karakterle empati kuramadım. Hikayede ki karakterle empati kuramadığımda üzülmüyorum ama anlayabiliyorum. Bir diğer nedeni ise aşık olduğunu iddia ettiği kocasını zorlaması hatta herkesi zorlamaya hakkının olduğunu düşünmesi.. Genelde kötü Kraliçe'yi kimse sevmez, bunun otomatik tepkisi mi diyede düşündüm yazmadan önce ama daha önce kötü karakterlerle empati kurup hak verdiğim kurgular olmuştu. Yorumunuz için çook teşekkür ederim. Bu bloga yazma nedenim aynı kitapları okuyan insanlarla tartışabilme olanağı bulmaktı. Bu fırsatı bulduğum için çok mutlu oldum.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Okuyucular;