2016/02/02

Uyumsuz Serisi

Uyumsuz Serisi - Veronica Roth
Puanım 5/5

Uyumsuz : Beatrice Prior'ın Chicago'sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik. 
Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda. 
Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez. Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.


Kuralsız : Tek Bir Seçim // Fedakarlık gerektirir // Tek bir fedakarlık // Kayıp getirir // Tek bir kayıp // Sorumluluk haline gelir // Tek bir sorumluluk // Savaş demektir // Tek bir seçim // Seni yok edebilir

Her seçimin bir sonucu vardır. Tris sevdiklerini -ve kendini- kurtarmak zorunda. Üzüntü, fedakarlık, kimlik, bağlılık, kurallar ve aşkla ilgili sorunlarla boğuşurken bu hiç de kolay olmayacak. Üstelik savaş başlıyor ve herkes tarafını seçmek durumunda. Ancak geri dönüşü olmayan bir yola giriyorsan, zafer getireceğini umduğun seçim, tüm hayatını altüst edebilir.


Yandaş : Tek bir seçim // Seni dönüştürebilir // Tek bir seçim // Seni yok edebilir // Tek bir seçim // Kim olduğunu belirler

Birinin korkularını çekip aldığınızda, merhamet duygusunu da almış olursunuz.

Tris Prior'ın bir zamanlar inandığı topluluk sistemi çöküşün eşiğinde. Bu nedenle Tris, yeni bir dünya keşfetme fırsatını tereddütsüz kabul ediyor. Çünkü Tobias'la birlikte çitlerin ötesinde yalanlardan, iç içe geçmiş ilişkilerden ve acı hatıralardan uzak, yeni bir hayat kurma şansı olabilir. Oysa Tris'in öğreneceği gerçekler, ardında bıraktıklarından çok daha tehlikeli. Bildiği her şey anlamını hızla yitirirken, Tris insanın karmaşık doğasını anlamak için savaşmak zorunda. Tabii cesaret, dostluk, fedakârlık ve aşk gibi imkânsız seçimlerle de karşı karşıya.

Bir köşe açıp en sevdiğim kitapları ve serileri yazmaya karar verdim. Uyumsuz serisi bunların içinde başlarda yer alıyor. Tabii ki seriyi bitireli uzun zaman oldu. Ben kitaplarını filminden önce okumuştum. İyi ki de öyle yapmışım çünkü filminin çok içine giremedim. Sanırım Tris'i canlandıran kız Shailene Woodley'in oyunculuğu biraz mıy mıy olduğundan ve duyguları geçirememelerinden.. Çokta hakkını yemeyelim izledim ve devam filmlerinde izleyeceğim ama 5 üzerinden 3 puan veririm. Kitapları ise inanılmaz akıcı, aksiyon hiç hız kesmiyor. Birde Tobias anlatsa derken Dört kitabı da gelince değmeyin keyfime oldu..

Kurgu özetine gelirsek; Savaşlar ve Kötülüklerin ardı arkası kesilmeyince insanlar bir deney için Chicago şehrine kapatılıyor (gönüllü olarak), hepsinin belirli özellikleri geliştiriliyor.Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik. Bu ayrılmış toplumda fedakarlıkta doğan bir kız olan Tris Cesurları seçiyor ve eğitime başlıyor. Simülasyonlarla sanal korkularında oluşturulduğu bu eğitimde Dört ile tanışıyor. İkisi de bir noktada simülasyonları kırabiliyor yani Uyumsuzlar.. Bunun üzerine bir güç ve devrim savaşının ortalarında buluyorlar kendilerini..

Gerek kurgusu, gerek karakter olgusu olsun bence kendi türü içinde gayet iddialı bir seri.. Sonundan nefret ettim, tamam gerçek hayatta hep mutlu sonlar olmaz ama bu şekilde de olmak zorunda değildi.


Ev sevdiğim kitabı Dört oldu. Hem zamanlama olarak, hemde Dördün bakış açısı gayet etkileyiciydi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Okuyucular;