2016/01/28

Rüya Avcısı Serisi - Kitap Yorumu

     
Rüya Avcısı Serisi - Elizabeth Knox
Puanım 5/4

Gökkuşağı Operası

Laura tıpkı bizimki gibi bir dünyada yaşamaktadır. Yaşadığı yerin tek farkı, her türden rüyaya ev sahipliği yapan akıl almaz Diyar'ı içinde barındırmasıdır. Diyar'a yalnızca, gerçeküstü rüyalar yakalayarak bunları müthiş rüya saraylarında seyircilere aktarabilen ve rüya avcısı olarak bilinen çok az insan erişebilmektedir. Avcıların eşsiz hayallerini tecrübe etmek isteyenler gösteriler için kasabaya akın etmektedir.

On beş yaşındaki Laura ile kuzeni Rose, rüya avcılarının kızlarıdır ve Diyar'a girip giremeyeceklerini öğrenme vakitleri gelip çatmıştır. Ancak keşfetmek üzere oldukları gerçeklere ikisi de hazırlıklı değildir. Hayranlık uyandıran bu yerde Laura'nın düşlerle dolu çocukluğu sonlanırken bir kâbus başlayacaktır.

"Şimdiye kadar okuduğum kitaplardan çok farklı. Karakterler çok gerçekçi; görünüşlerini, seslerini veya farklı durumlarda verecekleri tepkileri tahmin edebiliyorsunuz. Onlarla vakit geçirmek istiyorsunuz. Yaratılan dünya ise müthiş ve eşsiz; Diyar'a gitmeyi ve bir rüya sarayında uyumayı arzuluyorsunuz."

Rüya Depremi

Esrarengiz Diyar'ın varoluş amacı ve kaynağı ne? Bu sadece Laura'nın çözebileceği bir bilmece… Sonunda her şey açığa çıktığında dünyalar yeniden şekillenecek…

Gökkuşağı Operası'nda yaşanan dehşet dolu anlar herkesin dilindedir. Rüya avcısı Grace Tiebold'un itibarı artık ayaklar altındadır, yeğeni Laura Hame ise ortadan kaybolmaya karar verir. Ancak kâbus daha yeni başlamıştır. 

Hükümetin mahkûmlara işkence ettiğine dair dedikodular bastırılmıştır ve kanun tanımayan Bakan Cas Doran'ın önünde, korkunç planlarını hayata geçirmesi için hiçbir engel kalmamıştır. Diyar'ın derinliklerindeki gizli bir depoda keşfedilen dehşetengiz rüya, tüm ülkeyi veba gibi etkisi altına almak ve Cas Doran'ın mutlak güce erişmesini sağlamak üzeredir. 

Laura ve Rose onu durdurmaları gerektiğini bilmektedir fakat bu süreçte rüya avcılığını dize getirecek ve Diyar'ın en karanlık gizemlerini ortaya çıkaracak bir olaylar zincirini de harekete geçirirler…

"Aksiyon ve romantizm dolu anları sayesinde ilk kitaptan bile daha etkileyici olmuş. Knox'un etkileyici detaylarıyla Gökkuşağı Operası hayranları kadar, fantastik edebiyat okurlarının da ilgisini çekecek." 
-VOYA-
Yorumum
Rüya avcısı hiç beklemediğim kadar enteresan bir kurguya sahip. Diyarın keşfinden sonra Rüya Avcıları toplumun en çok kazanan insanları oluyorlar. Laura'nın annesi ölmüş. Ancak babası ve halası bir rüya avcısı, annesi de.. Nedeni bilinmese de bazı insanlar doğuştan gelen yetenekleri ile Diyar'a geçebiliyor. Orada rüyalar yakalayıp bunları opera binalarında insanlara gösteriyor ve bundan ciddi rakamlar kazanıyorlar. 

Diyar'da bazı rüyaların yerleri belirlenmiş ve harita ile sabitlenen yerlerde avlanabilindiği gibi rüyanın para etmesi için yeni rüyalar da yakalamaları gerekiyor. Laura aynı yaşta olan kuzeni ile birlikte denemeye katılıyor ve Rüya Avcısı oluyor. 

Ancak bu sırada babasını kaybediyor. Mahkumlara işkence için kabus göstermeye zorlanan babasının intihar ettiği söyleniyor. Bu arada babası ilk diyara geçebilen ve dolayısıyla rüya avcısı olan bir efsane.. Laura buna inanmayı kesinlikle reddediyor ve ona öğrettiği bir şarkının izinden giderek hem diyarın sırrını çözmeye hem de babasına ne olduğunu bulmaya çalışıyor.

Kendini politik tehlikelerin içinde bulan Laura, şarkının aslında bir çeşit büyü olduğunu keşfetmesi üzerine kendine bir koruyucu yapıyor. Gerçekten yapıyor!!
Kısaca kurgunun ana hatları bunlar.. Ben Laura karakterini çok sevdim. Mahkumlara işkence olsun diye kabus izlettirilmesinden nefret ettim. Kurgusu farklı olan distopik, fantastik kitapları seviyorsanız kesinlikle tavsiye ederim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Okuyucular;